ΨΥΛΛΟΙ
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ:
Ψύλλος είναι η κοινή ονομασία απτέρων εντόμων που ανήκουν στην τάξη Σιφωνάπτερα. Πρόκειται για εξωτερικά παράσιτα που τρέφονται με αίμα θηλαστικών και πτηνών. Επειδή μεταδίδουν ασθένειες, είναι πολύ επικίνδυνα ζώα. Το μήκος των εντόμων κυμαίνεται από 1,5 ως 3,3 χιλιοστά. Συνήθως έχουν χρώμα καφέ. Στο κεφάλι φέρουν κοντές κεραίες και στο στόμα έχουν μυζητικά όργανα, με τα οποία απομυζούν το αίμα. Το σώμα τους είναι πλευρικά πιεσμένο ώστε να μπορούν τα ζώα να μετακινούνται στο τρίχωμα ή στο φτέρωμα των θυμάτων τους (ή για τους ανθρώπους, κάτω από τα ρούχα) και στο πίσω μέρος του αποτελείται από δακτυλίους, οκτώ τον αριθμό. Τα πόδια τους είναι μακριά , επιτρέποντας στα άπτερα ζωΰφια να εκτελούν μεγάλα άλματα και τα πίσω είναι μεγαλύτερα από τα εμπρός.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το σώμα να παρουσιάζει κλίση προς τα μπροστά. Τα άλματα που κάνουν είναι περίπου 200 φορές μεγαλύτερα από το μήκος του σώματός τους, καθιστώντας τα ζώα αυτά τους καλύτερους άλτες μεταξύ των γνωστών ζώων, σε σύγκριση με το μέγεθος του σώματός τους. Χαρακτηριστικό του σώματός τους είναι επίσης η σκληρότητα, που επιτρέπει να αντέξει την πίεση, όπως π.χ. το ξύσιμο. Είναι στιλπνό και καλύπτεται από πολλές τρίχες και μικρά αγκάθια, τα οποία έχουν κατεύθυνση προς τα πίσω και βοηθούν μεταξύ άλλων τις κινήσεις του ψύλλου στον ξενιστή.


ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ:
ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΣΗΜΑΣΙΑ:
Το τσίμπημα του ψύλλου στον άνθρωπο προκαλεί τοπικό ερεθισμό και συνήθως κνησμό, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις εντοπίζεται στα κάτω άκρα. Συχνά τα τσιμπήματα είναι σε ομάδες ή σε γραμμές. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστεί τοπική αλλεργική αντίδραση (αλλεργική δερματίτιδα) ή δευτερογενής επιμόλυνση. Η τοπική αντίδραση του δέρματος μπορεί να εμφανισθεί μέσα σε λεπτά ή μπορεί να καθυστερήσει για ώρες ή ακόμη και ημέρες.
Συγκεκριμένα είδη ψύλλων μπορούν να μεταδώσουν στον άνθρωπο ασθένειες, όπως o ενδημικός τύφος και η πανώλη (με ξενιστές τρωκτικά) και άλλες ρικετσιώσεις. Περιστατικά ενδημικού τύφου αναφέρονται και στην Ελλάδα, ενώ πανώλη δεν έχει καταγραφεί στην Ευρώπη τις τελευταίες δεκαετίες (εδώ και πάνω από μισό αιώνα). Oι ψύλλοι των γάτων και των σκύλων αποτελούν ξενιστές εντερικών παρασίτων σε γάτες, σκύλους και τρωκτικά, που προσλαμβάνουν αυτά τα παράσιτα όταν καταπίνουν τους ενήλικες ψύλλους που τα περιέχουν, ενώ περιστασιακά το ίδιο μπορεί να συμβεί και σε παιδιά, τα οποία μπορεί να καταπιούν ψύλλους όταν παίζουν με τα κατοικίδια ζώα.
ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ:
Ένα σημαντικό στάδιο είναι η συχνή καθαριότητα του χώρου μας με ηλεκτρική σκούπα, το τίναγμα των χαλιών και των λευκών μας ειδών, καθώς και των μαξιλαριών και των καλυμμάτων. Εάν έχουμε κατοικίδια, τα πράγματά τους πρέπει να πλένονται σε υψηλούς βαθμούς στο πλυντήριο. Επίσης, αν αντιληφθούμε την παρουσία ψύλλων, θα πρέπει να αλλάξουμε την σακούλα της σκούπας, γιατί οι ψύλλοι θα εξέλθουν από αυτήν και θα παρασιτήσουν και τους υπόλοιπους χώρους. Επίσης, θα πρέπει να υπάρχει συχνή κτηνιατρική φροντίδα και δεν παραλείπουμε την εφαρμογή της ειδικής αμπούλας και του κολάρου για την απώθηση των ψύλλων. Εκτός από τα παραπάνω, σημασία έχει και η τακτική καθαριότητα των αυλών και του κήπου μας, καθώς και την περιποίηση των φυτών και των δέντρων που υπάρχουν σε αυτά.
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ:
Απεντόμωση >
Απεντόμωση είναι η διαδικασία ελέγχου και προστασίας του χώρου από την εισβολή / είσοδο ανεπιθύμητων εντόμων μιας και αυτά αποτελούν εστίες μόλυνσης.
Απολύμανση >
Εξόντωση των μικροοργανισμών που προέρχονται από μεταδοτικά νοσήματα ή από οποιαδήποτε άλλη πηγή και μολύνουν χώρους και αντικείμενα.
Μυοκτονία >
Μυοκτονία είναι η διαδικασία μόνιμης καταπολέμησης των τρωκτικών (ποντίκια, αρουραίοι) καθώς και ο αποκλεισμός αυτών από πιθανή μελλοντική επανεμφάνιση.