Δ Τσετινέ 3 Κομοτηνή
Όλο το 24ωρο
Δ Τσετινέ 3 Κομοτηνή
Όλο το 24ωρο

Ποντίκια

ΠΟΝΤΙΚΙΑ/ΑΡΟΥΡΑΙΟΙ

ΠΟΝΤΙΚΙΑ

Το ποντίκι στη ζωολογία αναφέρεται σε ένα μικρό ζώο της κλάσης των θηλαστικών, και της τάξης των τρωκτικών. Είναι το πιο γνωστό και το πιο διαδεδομένο τρωκτικό στον κόσμο. Είναι δραστήριο κατά το λυκόφως και τη νύχτα, παμφάγο, αρχίζει να αναζητά την τροφή του μόλις πέσει το σκοτάδι. Έχουν εξαιρετική όραση στο σκοτάδι και αυτό τους βοηθά να εξασφαλίσουν την τροφή τους. Ζει σε μικρές “ανδροκρατούμενες” οικογενειακές ομάδες. Μερικές φορές τα αρσενικά δίνουν τρομερές μάχες για να εξασφαλίσουν την θέση τους στην ιεραρχία της ομάδας.

Ζει δυόμιση χρόνια περίπου και είναι πολύ γόνιμος: Ζευγαρώνει όλο το χρόνο και το θηλυκό γεννά 4 έως 8 φορές το χρόνο, από 7 έως 10 μικρά κάθε φορά. Τα ποντικάκια μπορούν να έχουν τα δικά τους μικρά μόλις φτάσουν σε ηλικία 2 μηνών. Τα ποντίκια έχουν πολλούς εχθρούς, όπως τη γάτα, τα φίδια και την κουκουβάγια που περιορίζουν τους πληθυσμούς τους. Βέβαια ο μεγαλύτερος εχθρός του είναι ο άνθρωπος που εξοντώνει είτε άμεσα (ποντικοφάρμακα, φόλες) είτε έμμεσα (φυτοφάρμακα κ.ά.).

ΑΡΟΥΡΑΙΟΙ

Ο αρουραίος είναι θηλαστικό ζώο που ανήκει στην τάξη των τρωκτικών. Μοιάζει εξωτερικά με τον ποντικό, από τον οποίο ξεχωρίζει όμως εύκολα λόγω του μεγαλύτερου μεγέθους του. Έχει σώμα κυλινδρικό, ρύγχος κοντό και χοντρό, αυτιά μικρά, ουρά μακριά, σκεπασμένη με μικρές και αραιές τρίχες. Οι αρουραίοι γεννούν 6 – 8 φορές το χρόνο από 4 – 6 μικρά. Τα είδη είναι περίπου 400, διασκορπισμένα στην Ευρώπη, στην Ασία και στο βόρειο τμήμα της αμερικανικής ηπείρου.

Οι αρουραίοι θεωρούνται ευφυή όντα, και για τον λόγο αυτό έχουν κατά καιρούς χρησιμοποιηθεί σε επιστημονικά πειράματα σχετικά με την ψυχολογία, τις επιδράσεις ναρκωτικών ουσιών κ.ά. Λόγω της φύσης τους ως θηρευτών αλλά και θηραμάτων, είναι ζώα ευπροσάρμοστα, με καλή μνήμη και εκμάθηση. Οι οικόσιτοι αρουραίοι μπορούν μάλιστα να εκπαιδευτούν να αντιδρούν σε συγκεκριμένους ήχους, και να εκτελούν απλές εντολές, με κίνητρο την επιβράβευση με φαγητό. Οι αρουραίοι είναι κοινωνικά ζώα, που ζουν σε ομάδες όπου διαρκώς επιβάλλουν και ταξινομούν την κοινωνική τους θέση. Παρουσιάζουν, επίσης, την ιδιότητα να μαθαίνουν, αλλά και να μιμούνται τις συμπεριφορές των άλλων μελών της ομάδας τους.

ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ:

Τα τρωκτικά είναι πολύ έξυπνα θηλαστικά. Έχουν αυξημένες τις αισθήσεις τους μαθαίνοντας τον χώρο τους πολύ γρήγορα και πολύ καλά με αποτέλεσμα να κινούνται με τεράστια ευκολία. Παρόλο που οι αρουραίοι δεν είναι τόσο θαρραλέοι όσο τα ποντίκια, στην εξερεύνηση ενός καινούριου χώρου, και οι δύο φοβούνται το φως και τον θόρυβο, γι’ αυτό και η κίνηση τους γίνεται τις βραδινές ώρες όπου υπάρχει ησυχία.

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να μας μαρτυρήσουν την ύπαρξη τρωκτικών στον χώρο μας. Ένα από αυτά είναι τα περιττώματα, τα οποία ανάλογα με το μέγεθος και την γυαλάδα μας μαρτυρούν το είδος αλλά και την πρόσφατη προσβολή του χώρου. Σαφώς τα μεγαλύτερα ανήκουν σε είδη αρουραίων, οι οποίοι είναι αυτοί που παράγουν περίπου 40 περιττώματα ημερησίως, σε αντίθεση με τα ποντίκια που παράγουν τα διπλάσια.

Η συχνή παρουσία των τρωκτικών μπορεί να σημαίνει πως βρίσκονται κοντά σε φωλιά ή φαγητό και απαιτεί την άμεση καταπολέμησή τους, καθώς αυξάνονται πάρα πολύ γρήγορα. Οι χώροι παρατήρησης πρέπει να είναι πίσω από έπιπλα, ξύλα, πατώματα, πίσω από ηλεκτρικές συσκευές και ντουλάπια κουζίνας, και πολύ συχνά κάτω από τον νεροχύτη. Ακόμη, κοιτάμε προσεκτικά και τους εξωτερικούς χώρους, γύρω από το σπίτι ή την εργασία μας, σε άχυρα, ξύλα, κ.ά.. Για την αποτελεσματική καταπολέμηση των τρωκτικών είναι η σωστή παρατήρηση και έλεγχος του χώρου, η επιλογή των κατάλληλων φαρμάκων για την μυοκτονία, η σωστή τοποθέτηση των φαρμάκων, η επαρκείς ποσότητά τους και τέλος η σωστή συνεργασία των ειδικών με τους ανθρώπους του χώρου της προσβολής.

Απεντόμωση >

Απεντόμωση είναι η διαδικασία ελέγχου και προστασίας του χώρου από την εισβολή / είσοδο ανεπιθύμητων εντόμων μιας και αυτά αποτελούν εστίες μόλυνσης.

Απολύμανση >

Εξόντωση των μικροοργανισμών που προέρχονται από μεταδοτικά νοσήματα ή από οποιαδήποτε άλλη πηγή και μολύνουν χώρους και αντικείμενα.

Μυοκτονία >

Μυοκτονία είναι η διαδικασία μόνιμης καταπολέμησης των τρωκτικών (ποντίκια, αρουραίοι) καθώς και ο αποκλεισμός αυτών από πιθανή μελλοντική επανεμφάνιση.