ΚΑΤΣΑΡΙΔΕΣ
ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ:
Οι κατσαρίδες είναι έντομα που αποτελούν την τάξη των Βλαττοειδών (Blattodea, Blattaria). Υπάρχουν περίπου 3.500 διαφορετικά είδη κατσαρίδων που ταξινομούνται σε 6 βασικές οικογένειες ανά τον κόσμο. Στην Ευρώπη αναφέρονται περίπου 150 είδη, ενώ στην Ελλάδα εντοπίζονται 20. Το χρώμα τους ποικίλει από καφέ μέχρι μαύρο και το σώμα τους έχει σχήμα πλατύ και ελαστικό, γεγονός που τους επιτρέπει να χωράνε ακόμη και σε σχισμές του 1 χιλιοστού. Γι’ αυτόν τον λόγο τις συναντάμε παντού, αφού είναι πολυφάγα σαπροφάγα έντομα. Τρώνε πάσης φύσεως φυτικά ή ζωικά υπολείμματα, όπως τρόφιμα, ζωοτροφές, σκουπίδια, νεκρά έντομα και άλλα ζώα.
ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ:
Ο βιολογικός κύκλος των κατσαρίδων αποτελείται από το αυγό, την νύμφη και το ακμαίο (ενήλικο έντομο) . Τα αυγά βρίσκονται στην ωοθήκη, η οποία έχει σκούρο χρώμα και βρίσκεται στο πίσω μέρος του σώματός των θηλυκών, κάτω από την κοιλιά. Οι νύμφες που εκκολάπτονται είναι σχεδόν λευκές και τα φτερά τους έχουν μια μεμβρανώδη μορφή, ενώ δεν μπορούν ακόμη να τα χρησιμοποιήσουν. Σε αυτό το στάδιο είναι δύσκολο να γνωρίζουμε τον αριθμό τους, καθώς οι κατσαρίδες αλλάζουν συχνά δέρμα, το οποίο καταναλώνεται από τις υπόλοιπες για την ανάπτυξή τους!

ΕΙΔΗ:
Blatella germanica
Γερμανική κατσαρίδα
Εξωτερική μορφολογία ενήλικου: Έχει μήκος 10 – 15 mm με γενικό χρωματισμό καστανόξανθο, ελαφρώς πιο σκούρο χρώμα τα θηλυκά άτομα, με δύο σκούρες επιμήκεις παράλληλες λωρίδες στο πρόνωτο (κεφάλι). Το αρσενικό ξεχωρίζει από το θηλυκό γιατί έχει πιο λεπτό σώμα και επιπλέον οι πτέρυγες του δεν καλύπτουν τελείως το σώμα του. Έχει μασητικού τύπου στοματικά μόρια.


Βιολογία-Ζημιές: Προτιμάει ζεστό ( 20-27 °C) και υγρό περιβάλλον, είναι κοινό σε κουζίνες, αποθήκες τροφίμων, μπάνια κ.α. Κάτω από ευνοϊκές συνθήκες θερμοκρασίας και διατροφής ενηλικιώνονται σε 6 εβδομάδες περίπου. Σε χώρους που δεν θερμαίνονται η ταχύτητα ανάπτυξης διαφέρει ανάλογα με την εποχή του έτους. Η διάρκεια ζωής των ενηλίκων είναι περίπου 153 ημέρες για τα θηλυκά και 128 ημέρες για τα αρσενικά ενήλικα έντομα. Η γρήγορη και μεγάλη εξάπλωση του είδους δείχνει ότι έχει την ικανότητα να επιβιώνει σε διαφορετικές συνθήκες.
Είναι παμφάγο έντομο και έχει προτίμηση στις τροφές που περιέχουν άμυλο. Το συναντάμε σε κουζίνες σπιτιών, φωταγωγούς, μπάνια, κιβώτια με παλιά βιβλία, εστιατόρια, αποθήκες κ.α. Τέλος, είναι νυκτόβιο είδος.
Supella longipalpa
ξανθιά κατσαρίδα
Εξωτερική μορφολογία ενηλίκου: Έχει μήκος 11-14 mm με ανοιχτό καστανό έως καστανό χρωματισμό με 2 ανοιχτόχρωμες καστανοκίτρινες λωρίδες κατά μήκος του σώματός του. Στα θηλυκά που είναι πιο σκούρα και πλατύτερα από τα αρσενικά, οι πτέρυγες καλύπτουν μόνο τα ¾ της κοιλιάς ενώ στα αρσενικά καλύπτουν όλη την κοιλιά. Έχει μασητικού τύπου στοματικά μόρια.


Βιολογία-Ζημιές: Προτιμάει θερμό και σχετικά ξηρό περιβάλλον. Η διάρκεια ανάπτυξης από το στάδιο του αυγού μέχρι την ενηλικίωσή του διαρκεί από 90 μέχρι 276 ημέρες. Τα ενήλικα έντομα ζουν περίπου 6 μήνες. Είναι παμφάγο και βρίσκεται κυρίως σε κατοικίες. Προτιμά κατασκευές που βρίσκονται ψηλότερα από το πάτωμα όπως κορνίζες, ταπετσαρίες, διάφορες ηλεκτρικές συσκευές κ.α. Είναι νυκτόβιο είδος.
Blatta orientalis
Μαύρη κατσαρίδα
Εξωτερική μορφολογία ενηλίκου: Έχει μήκος 25-30 mm. Το χρώμα είναι ερυθροκάστανο έως μαύρο. Στο αρσενικό οι πτέρυγες δεν καλύπτον πλήρως την κοιλία ενώ στο θηλυκό υπάρχουν πολλές πρόσθιες πτέρυγες και απουσιάζουν οι οπίσθιες. Κανένα από τα δύο φύλα δεν έχει την ικανότητα να πετά. Έχει μασητικού τύπου στοματικά μόρια.


Βιολογία-Ζημιές: Προτιμά θερμοκρασίες 20-29 °C για αυτό και προτιμά θέσεις ψυχρότερες όπως κελάρια και υπόγεια. Το συναντάμε συχνά πίσω από ηλεκτρικές συσκευές, σωλήνες και τουαλέτες. Κρίσιμες θερμοκρασίες για την επιβίωσή του είναι οι 15-20 °C, όπου η διάρκεια ζωής είναι 34 μέχρι 181 ημέρες για τα θηλυκά και 112-160 ημέρες για τα αρσενικά ενήλικα έντομα. Σε μη θερμαινόμενους χώρους η διάρκεια του βιολογικού κύκλου μπορεί να φτάσει τα 2 χρόνια. Είναι παμφάγο και ευρέως διαδεδομένες σε κτίρια με αποθηκευμένα τρόφιμα, όπως εστιατόρια, αρτοποιεία και ξενοδοχεία. Είναι νυκτόβιο είδος.
Απεντόμωση >
Απεντόμωση είναι η διαδικασία ελέγχου και προστασίας του χώρου από την εισβολή / είσοδο ανεπιθύμητων εντόμων μιας και αυτά αποτελούν εστίες μόλυνσης.
Απολύμανση >
Εξόντωση των μικροοργανισμών που προέρχονται από μεταδοτικά νοσήματα ή από οποιαδήποτε άλλη πηγή και μολύνουν χώρους και αντικείμενα.
Μυοκτονία >
Μυοκτονία είναι η διαδικασία μόνιμης καταπολέμησης των τρωκτικών (ποντίκια, αρουραίοι) καθώς και ο αποκλεισμός αυτών από πιθανή μελλοντική επανεμφάνιση.